20-10-2015

Door de jaren heen worden we voortdurend blootgesteld aan zonlicht. Pigment (melanine) beschermt je huid tegen UV-straling die in zonlicht zit. Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’. Hierdoor krijg je ophopingen van pigment en dus donkere vlekken op je huid. Dit zijn dus pigmentvlekken. Er zijn veel soorten pigmentvlekken, maar drie varianten komen het meest voor. Dit zijn melasma (zwangerschapsmasker), postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en ouderdomsvlekken.

Melasma of zwangerschapsmasker

Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding. Het is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine vlekken ontstaan. Deze vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Ze komen het meest voor bij vrouwen en meestal in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker) en bij gebruik van de anticonceptiepil. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Er bestaat een oppervlakkige type (het pigment zit voornamelijk in de opperhuid) en een dieper type (het pigment zit voornamelijk in de lederhuid). Helaas is gebleken dat in de meeste gevallen het pigment zich zowel in de oppervlakkige als in de diepere lagen bevindt. De behandeling van het dieper gelegen pigment is moeilijk te behandelen, daarom is voorkomen altijd beter dan genezen!

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Door een ontsteking van de huid, roodheid, wordt een overmaat aan pigment in de huid aangemaakt. Het pigment ontstaat na wondjes, acné, huidirritatie of rond operatielittekens. De donkere verkleuring ontstaat exact op de plek waar de ontsteking/roodheid zit en wordt zichtbaar zodra de ontsteking weer verdwijnt. Mensen met een donkere huidskleur hebben vaker last van PIH dan mensen met een lichte huidskleur.

Ouderdomsvlekken (lentigo)

Ouderdomsvlekken oftewel lentigo komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel enkele bruine vlekjes op de huid. Ze hebben maar één oorzaak: overmatige blootstelling aan de zon. Vandaar dat ze vooral verschijnen op delen van het lichaam die vaak aan de zon zijn blootgesteld: gezicht, handen en armen. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat het cosmetisch storend is. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Behandeling van pigment

Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. De schade van zonverbranding blijft namelijk een schade en gaat niet mer over. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven. Voorkomen is dus beter dan genezen! Smeer al van jongs af aan met een goede bescherming, het liefst een hoge beschermingsfactor (vanaf factor 30). Ook in de winter, de huid wordt ook dan blootgesteld aan zonlicht. Mocht er toch pigment ontstaan, dan zijn er verschillende soorten behandelingen om het pigment aan te pakken. Afhankelijk van het soort pigment, diepte en kleur wordt er gekozen voor de meest effectieve behandeling. Vergeet hierbij niet dat het vaak niet met 1 behandeling opgelost is en jezelf ook je huid goed moet verzorgen met de juiste producten en de zonbescherming! De behandelingen die wij toepassen bij De Huidkliniek Rosmalen tegen pigment zijn Laser-/IPL en peelings. Welke wanneer wordt ingezet bekijken we aan de hand van de klacht en het soort pigment. Maar wat is het?

IPL

De pigmentbehandeling door middel van de LuxG (starlux) gebeurt door lichttherapie (500nm tot 670nm en 870nm tot 1400nm). De lichtstraal dringt door de huid tot in het pigment of de pigmentcellen, daar wordt de energie opgevangen en omgezet in warmte. Hierdoor wordt het pigment in de cel vernietigd en wordt het pigment door het lichaam afgestoten. Het resultaat is een vermindering van de bruine kleur. Meestal zijn er 1 of 2 behandelingen nodig. Deze behandeling is geschikt voor oppervlakkig pigment zoals de ouderdomsvlekjes. Na de behandeling zie je na 2-3 weken al meteen resultaat, een snelle effectieve behandeling dus! De pigmentcel wordt bij deze behandeling niet aangepakt, deze kan dus weer opnieuw pigment aanmaken als je in de zon gaat. Wees dus voorzichtig met zonlicht om opnieuw pigmentatie te voorkomen.

Peeling

Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste lagen huidcellen verwijdert en een extreem versnelde vorm van huidvernieuwing veroorzaakt. Een peeling is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid vrij dun is, zoals gezicht en hals of de rug van de hand. De peelings die wij gebruiken worden opgebouwd van mild naar sterk om zo een heftige huidreactie te voorkomen. Bij de pigmentbehandelingen worden peelings gebruikt waar o.a. melkzuur, glycolzuur, amandelzuur en TCA inzitten. Door deze combinatie van verschillende zuren in de peelings wordt de tyrosinase geremd (zorgt voor aanmaak van pigment) en het Melanine Stimulerend Hormoon (MSH) geblokkeerd. Hierdoor zullen de pigmentcellen minder pigment aanmaken. Wanneer er gekozen wordt voor de behandeling met de peelings zal je meer geduld moeten hebben. Je hebt hierbij meer behandelingen nodig dan door middel van de IPL behandeling, maar uiteindelijk met een mooi resultaat en minder actieve pigmentcellen. Afhankelijk van de sterkte van de peeling vindt deze om de 2 a 3 weken plaats. Voor een zo optimaal resultaat is het belangrijk dat er ook producten worden gebruikt voor thuis (met dezelfde ingrediënten), om zo de huid intensief te behandelen.

Benieuwd naar wat voor jou het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek!

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.