03-12-2015

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. 90% van de mensen heeft er, in meer of mindere mate, last van. En dat zijn niet alleen tieners, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%). Is het in je tienerjaren al vervelend, op volwassen leeftijd zit je ook niet te wachten op vervelende ontstekingen in je gezicht, op je borst of rug! Heb je het in je jongeren jaren dan wordt er vaak gezegd dat het “erbij hoort” en bij volwassen worden grapjes gemaakt als “weer naar je 2e jeugd?” Van deze opmerkingen wordt niemand blij, want last van acne hebben is bepaald niet leuk en niet goed voor je zelfbeeld! Maar gelukkig is er wel wat aan te doen! Helaas is het niet zomaar te genezen, maar zeker wel heel goed onder controle krijgen waardoor ontstekinkjes, littekentjes en pigmentvlekken voorkomen kunnen worden!

Wat is acne nou eigenlijk?

Acne is een aandoening van de talgklieren. Het komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug, de borst en de schouders. Hoe eerder je er wat aan doet, hoe kleiner de kans dat er vervelende littekentjes of pigmentvlekjes ontstaan. Niet alleen ernstige acne kan behandeld worden, ook een onrustige huid is heel goed onder controle te krijgen.
De precieze oorzaken van acne zijn niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van een aantal factoren:

 • Een verhoogde talgproductie
 • Een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen
 • Een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van bacteriën
 • Hormonale veranderingen
 • Overige factoren zoals: plaatselijke druk of wrijving, geneesmiddelen, zon, stress, verkeerde huidverzorgingsproducten en contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica en oliehoudende en chloorhoudende stoffen

Acne is er in verschillende vormen en maten en ziet er bij iedereen weer anders uit; de een heeft met name last van mee-etertjes, iemand anders heeft kleine ontstekinkjes erbij en weer iemand anders kan flinke ontstekingen hebben.

Lichte acne
Als er voornamelijk mee-etertjes (comedonen) en enkele kleine ontstekinkjes aanwezig zijn noemen we dat milde acne. Vaak ontstaat dit doordat de talgproductie is verhoogd en de talgkliertjes verstopt raken. Je ziet dan voornamelijk kleine zwartje puntjes (de mee-eter) en kleine bultjes.          

Middelmatige acne
Nu zijn er ook meer ontstekinkjes aanwezig (met of zonder puskopjes). Naast een verhoogde talgproductie is er vaak ook een abnormale verhoorning van de bovenste huidlaag. Er ontstaan witte (gesloten comedonen) kleine bultjes. Die kleine bultjes kunnen gaan ontsteken en veroorzaken dan een puistje. De witte bultjes en pukkeltjes ontstaan doordat de overtollige talg niet weg kan en dus ophoopt. Als je deze niet laat verwijderen kunnen er ontstekingen ontstaan.          

Ernstige acne
Bij deze vorm zijn er veel onstekinken/puistjes aanwezig. Dit zijn meestal kleinere, maar kunnen onderhuids ook samenvloeien waardoor er flinke ontstekingen kunnen optreden. Vaak zijn dit grotere pijnlijke plekken die niet zomaar genezen. Doordat er bij deze vorm ook vaak een bacterie op de huid aanwezig is kunnen de kleine puistjes flinke ontstekingen worden en ontstaan er papels en soms zelfs abcessen.

De grote vraag is nu: Wat kan jezelf doen??

 • Wanneer je last hebt van acne is het heel belangrijk de huid met de juiste producten te verzorgen. Niet te agressief en met werkzame ingrediënten!
 • Ingrediënten die een bewezen werking hebben bij acne zijn o.a.: salicylzuur, dit zorgt dat de talgklier verkleind, waardoor de talgproductie vermindert. Glycolzuur, dit is een exfoiliant die de verhoorning van de huid tegengaat.
 • Zelf niet aan de huid pulken, krabben of knijpen.
 • Probeer zoveel mogelijk met de handen van de huid af te blijven. Er kunnen kleine wondjes aanwezig zijn, waardoor er een kans is op ontstekingen.
 • Gebruik wanneer je behandelingen krijgt met peelingen en/of microdermabrasie altijd een zonnebrandcrème/ sunblock, want de huid is nu extra kwetsbaar voor de zon
 • Een verhaal dat rond gaat is dat acne afneemt door de positieve werking van de zon op de huid. Dit is niet waar. De huid droogt uit in de zon. Een tegenreactie is dat er extra huidvet aangemaakt wordt, waardoor de huid juist vetter wordt en bacteriën een kans krijgen te irriteren. De zon verdikt ook de hoornlaag van de huid waardoor de opening van het talgklierkanaal verstopt raakt en er zwarte puntjes/mee-eters ontstaan. Bovendien verhogen vele acnebehandelingen de gevoeligheid van de huid aan de zon (snellere verbranding, pigmentvlekken, verhoogd kankerrisico);
 • Als u gebruik maakt van foundation, gebruik dan een foundation op waterbasis (non comedogeen) en niet op oliebasis (deze verstopt de poriën).

Soms is alleen bovenstaande niet voldoende en zijn er ook behandelingen en/of medicatie nodig. Maar waar moet je naartoe?Je kan naar de huisarts gaan of bij een huidtherapeut terecht. De huisarts schrijft vaak medicatie voor, zoals: antibiotica, vitamine A-zuur (heeft een sterk ontstoppende en talgregulerende werking), anticonceptiepil (die de werking van mannelijke hormonen in je lichaam tegengaat) of een sterker middel genoemd Roaccutane. Dit is een vitamine A-zuur-preparaat om in te nemen. Een erg zwaar medicijn met veel bijwerkingen dat pas ingezet wordt als niets anders helpt.

Bij de huidtherapeut wordt de huid behandeld om de acne rustig te krijgen en te voorkomen dat er ontstekingen, littekentjes en pigmentvlekjes ontstaan. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de ernst van de acne. Voor iedereen met een onzuivere huid is het aan te raden om regelmatig een huidtherapeutische behandeling te doen. Deze kan bestaan uit:

 • Reinigende behandeling: Het doel van een reinigende huidtherapeutische acnebehandeling is om de ontstekingen en verstoppingen te verminderen en om littekenvorming te voorkomen. De huid wordt goed gereinigd en onzuiverheden verwijderd.
 • Peelings: Er zijn verschillende soorten peelings die afhankelijk van de indicatie ingezet kunnen worden. Dit kan van een milde peeling (glycolzuur-, melkzuur-, amandelzuurpeeling) of een sterke peeling (salicylzuur, TCA, Jessner) zijn. Afhankelijk van de indicatie wordt er voor een bepaalde peeling gekozen. Deze peelingen zorgen ervoor dat huidoneffenheden worden verminderd, zoals acne, acnelittekens, rosacea, pigmentvlekjes, maar ook kleine rimpeltjes.De behandeling door middel van peelings kan ook preventief gebeuren, om verkleuring en ontstekingen te voorkomen.
 • Laser- of lichtbehandelingen. Deze gaan de bacterie te lijf en remmen de talgproductie. Effectieve laser tegen bacteriën zijn de KTP-laser of de NdYAG-laser (1064nm). Daarnaast kan laser ingezet worden om de littekentjes (fractionallaser 1540nm) die al veroorzaakt zijn door de acne te verbeteren.

 

Wil je meer informatie over de behandelmogelijkheden door een huidtherapeut, maak dan snel een afspraak voor een gratis intakegesprek bij De Huidkliniek Rosmalen en we leggen je alles uit over wat voor jou het meest effectief is!! De behandelingen worden zelfs vaak vergoed door de zorgverzekering!!

Attachment

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.