22-04-2016

Vijf tot tien procent van de vrouwelijke bevolking heeft in de vruchtbare levensfase te maken met PCOS klachten. PCOS is de afkorting voor: Polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstokken (ovarium) aanwezig zijn. Naast dat vrouwen vrouwelijke hormomen aanmaken: oestrogenen, maken zij ook mannelijke hormonen aan: androgenen. Bij PCOS maken de eierstokken meer mannelijke hormonen aan, die ervoor kunnen zorgen dat er bepaalde huidproblemen ontstaan zoals acne, overbeharing op mannelijke plekken (hirsutisme) op het gezicht en lichaam, en haarverlies op het hoofd. Vaak komen vrouwen erachter dat ze PCOS hebben wanneer er een kinderwens is en ze stoppen met de pil. Naast de huidverschijnselen kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  • Weinig of geen menstruatie;
  • Een vruchtbaarheidsstoornis;
  • Instabiele bloedsuikers;
  • Overgewicht;
  • Op een echo zijn er meer dan 12  kleine eiblaasjes te zien op de rand van de eierstokken

Oorzaken

90% van de vrouwen met PCOS is insulineresistent, oftewel ze zijn ongevoelig voor het hormoon insuline. Insuline is een hormoon dat vet opslaat in plaats van het verbranden van vet. Vrouwen  hebben vaak meer zin in zoet eten en hebben eetbuien wat ook bijdraagt aan de vetopslag. Het lichaam kan ongevoelig worden voor dit hormoon door de overmatige blootstelling aan koolhydraten en suikers in onze (westerse) voeding. Ook kan het gebruik van de anticonceptiepil en de blootstelling aan andere hormoonverstorende stoffen een negatieve invloed hebben op de insuline huishouding. Een ander deel van de oorzaak is erfelijkheid.

Diagnose

Door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie kan worden vastgesteld of je PCOS hebt. Bij een bloedonderzoek worden de waarden van de hormonen bekeken en met de echoscopie wordt gekeken of er eiblaasjes te vinden zijn op de eierstokken.

Behandeling

De anticonceptipil heeft vaak een gunstig effect bij hirsutisme(overbeharing bij vrouwen), het zorgt namelijk voor een afname van het mannelijk hormoon in het bloed en reguleert bovendien de menstruatiecyclus. Echter wanneer er een kinderwens is, is dit geen optie.

Voeding kan een grote bijdrage leveren aan de insulineresistentie. Het probleem met de moderne voeding voor vrouwen met PCOS klachten is dat deze boordevol met ongezonde koolhydraten zitten die de bloedsuikerspiegel enorm laten stijgen en dalen. Daarom is het belangrijk om alle snelle en bewerkte suikers te vervangen door langzame en natuurlijke suikers, en alle snelle koolhydraten te vervangen door langzame en natuurlijke koolhydraten. De snelle en bewerkte suikers en koolhydraten geven grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en halen je hormoonbalans overhoop en brengen je insulineniveau uit balans (insulineresistentie). Een ander belangrijk element om het bloedsuikerspiegel te stabiliseren is wanneer er in de maaltijden met koolhydraten voldoende gezonde bronnen van vetten en eiwitten worden toe gevoegd, hierdoor worden de suikers in het lichaam gelijkmatiger opgenomen.

Overbeharing

Overbeharing die we zien bij PCOS is alleen adequaat te behandelen middels een laser. Er zijn verschillende lasers op de markt die de haarfollikel vernietigen door middel van energie (joule). Deze energie wordt omgezet in warmte en kan de haarfollikel in de ‘groeifase’ vernietigen. Omdat niet alle haren in dezelfde groeifase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig om alle haren definitief te vernietigen. Grijze en blonde haren kunnen definitief verwijderd worden door middel van elektrisch ontharen. Hierbij wordt een naaldje in de haarfollikel gebracht er wordt er stroom gegeven waarbij de haarfollikel ook wordt vernietigd.

Acne

Acne kan manueel verwijderd worden maar ook een behandeling met peelingen. Glycolzuur is een exfoliant, deze gaat de verhoorning van de huid tegen en zorgt voor minder verstopping van de talgklieren. Het werkt daarnaast ontstekingsremmend. Een ander exfoliant is salicylzuur, deze maakt de verhoorning van de huid zacht en heeft effect op de verhoorning van de talgklier. Daarnaast werkt salicylzuur ook antibacterieel. Zowel glycolzuur als salicylzuur bevinden zich in producten die te koop zijn en de behandeling ondersteunen. Afhankelijk van de ernst van de acne kan er na een peelingbehandeling een laser worden ingezet. Deze remt de propionibacterium acnes en de talgproductie. Daarnaast kunnen er een aantal producten gebruikt worden in combinatie met bovenstaande behandelingen. Benzoylperoxide zorgt ervoor dat poriën minder makkelijk verstoppen en remt de groei van de acne-bacterie.Het is een zeer geschikt ingrediënt om de lichte vorm van acne te behandelen. Wanneer benzoylperoxide niet voldoende werkzaam is, kan tretinoïne een oplossing zijn. Tretinoïne is een vitamine A-zuur die effect heeft op de snelheid van de celdeling en op het verhoorningsproces van de huid, waarbij de concentratie van 0,02% sterk genoeg is. Deze pakt tevens eventuele acne littekentjes aan. Bespreek met je arts of huidtherapeut welke behandeling het meest effectief is.

[Bron: beautyspot]

Attachment

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.