24-01-2017

Normaal gesproken is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is wordt de huid echter makkelijker doorlaatbaar voor water en is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen en droogt de huid uit. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.
Een droge huid is te herkennen aan een wat doffe, vermoeide uitstraling. De huid mist natuurlijke glans, wordt snel rood en zijn er  schilfertjes te zien.
Heb je last van een droge huid, dan zal je dat vooral na het douchen of wassen merken; je huid voelt strak en trekkerig aan. Maar ook als het buiten koud is, speelt een droge huid op. Vooral de huid die onvoldoende beschermd wordt tegen de schadelijke invloeden van het milieu zoals weersveranderingen. Extreme hitte, kou, wind of zon zijn allemaal oorzaken van uitdrogingen. Deze geven een gevoel van gespannenheid van de huid.

OORZAKEN

Met een droge huid kun je geboren zijn. Maar vaak spelen invloeden van buitenaf een rol. Denk aan irriterende cosmetica, zeep, de zon, roken maar zoals nu vaak het geval is het koude winterse weer. Hierdoor raakt de huidbarrière – het beschermende laagje – beschadigd waardoor je huid niet goed meer in staat is vocht vast te houden. Verder zal iedere huid uiteindelijk door de jaren heen droger worden.

VERZORGING

Een goede verzorging is bij elk huidtype natuurlijk onmisbaar, maar een droge huid heeft nog wat extra aandacht nodig. Te veel wassen, scrubben en reinigen kunnen namelijk de huid nog verder uitdrogen. De barrièrefunctie van de huid wordt hierdoor juist (verder) kapot gemaakt. Gevolg: er verdampt nog meer vocht uit de huid, schilfertjes gaan niet weg maar stapelen zich verder op, kortom: de huid wordt steeds droger. Wat is nu het beste om te doen?

  • Bij een droge huid is eenmaal per dag wassen met een milde reiniging genoeg. Spoel het gezicht vervolgens goed af met lauw water. Smeer een wat vettere crème, het liefst zonder parfum, op het gezicht als de huid nog vochtig is. Dat zorgt ervoor dat vocht minder goed kan verdampen en dat actieve ingrediënten beter hun werk kunnen doen
  • Probeer niet te vaak te douchen of baden. Niet vaker dan 1x per dag. Let er hierbij op dat het water niet te heet is, je niet te lang doucht en niet teveel zeep gebruikt.
  • Gebruik badolie in het badwater of onder de douche, dit laat een olielaagje achter op de huid.
  • Bescherm bij koud weer je huid met goede kleding en handschoenen.
  • Ben je veel buiten dan kan je de huid extra insmeren met een vette crème (met vaseline)
  • Vermijd zoveel mogelijk direct contact met stoffen die de huid beschadigen, zoals bijvoorbeeld zepen en schoonmaakmiddelen die de huid ontvetten. Voornamelijk in combinatie met water werken deze uitdrogend.
  • Gebruik een goede hydraterende crème. Er zijn verschillende ingrediënten die de droge huid kunnen verbeteren. Dit zijn onder andere panthenol, niacinamide en hyaluronzuur (bij De Huidkliniek Rosmalen zijn verschillende producten verkrijgbaar waar dit in zit).
  • Ga zelf de huid niet scrubben, dit maakt het meestal nog erger.
  • Er zijn verschillende behandelingen in de praktijk mogelijk die er voor zorgen dat de huid zijn vocht beter vasthoudt, zoals peelings (glycolzuur en salicylzuur). Deze zuren zorgen ervoor dat de huid beter vocht vast kan houden.
  • Het is erg gezellig om met het koude weer het in huis lekker warm te stoken, maar dit geeft een erg droge lucht! Zorg dan voor vochtverdampers aan de centrale verwarmingsradiatoren om de vochtigheidsgraad van de lucht op peil te houden.

[bron: huidinfo, jetske ultee, huidarts]

 

Attachment

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.