‘De lentezon… overal even sterk?’
Iedereen kent het wel… zodra de eerste zonnestralen zich laten zien en het kwik boven de tien graden stijgt, lijkt het wel zomer: de terrassen zitten bomvol en het buitenleven bloeit weer op. Bezigheden zoals een zonnige wandeling in het bos of aan het strand worden ineens een stuk aantrekkelijker. Bij de meeste mensen is het wel bekend dat de zon tijdens de middaguren van de dag op zijn sterkst is. De zon staat dan immers bovenaan de hemel en heeft volop de mogelijkheid om onze huiden te voorzien van een flinke dosis UV-straling. Vooral op een onbewolkte dag in de lente of de zomer is deze dosis aanzienlijk. Maar wist je dat de zonsterkte afhankelijk is van nog veel meer omgevingsfactoren?
Veel mensen gaan in de krokusvakantie nog een weekje op wintersport. Vaak wordt er naast het sporten in de sneeuw ook nog een schnitzel en weissbier genuttigd op het terras in de zon. Maar met name in het hooggebergte kan de intensiteit van de straling toenemen met zo’n 6 tot 13 (!) procent. En juist aan het einde van de winter en het begin van de lente kan deze blootstelling nog eens flink toenemen doordat de sneeuw veel zonlicht reflecteert!
Asfalt, gras of begroeiing kennen daarentegen een lage reflectie en dragen niet veel bij aan de kracht van de zon. Asfalt absorbeert juist veel zonlicht en gras of begroeiing (zoals een mooi bos) houden juist veel zonlicht tegen. Een boswandeling onder de donkere schaduw van de bomen kan dan ook extra verkoelend zijn tijdens een warme lentedag!
Ga je toch voor een strandwandeling, ben je er dan bewust van dat een lichtgekleurd en droog zandstrand ervoor kan zorgen dat je een stuk sneller verbrandt. De zandkorrels zijn namelijk in staat om een groot gedeelte van de zonnestralen te laten reflecteren op de huid. Wanneer er een sterke en frisse lentewind staat op het strand, kan het heerlijk zijn om te vertoeven achter een glazen windschot bij een strandtent. Dit betekent echter niet dat je ‘veilig’ bent voor de zon: deze gaat hier namelijk dwars doorheen!
Het moge duidelijk zijn: zonbescherming is te allen tijde erg belangrijk. Bevind je je in een hoog gebied of een plek die veel zonlicht reflecteert, smeer dan altijd nét dat keertje extra. Bij de Huidkliniek Rosmalen bieden we verschillende producten aan die jouw huid optimaal kunnen beschermen tegen de felle lentezon. Ook kunnen we je helpen bij de keuze voor een product. Vind je het bijvoorbeeld lastig om een zonbeschermingsproduct te combineren met je make-up? Kom bij ons langs voor een vrijblijvend advies.
Groet, Carol, stagiaire
[bron: Diffey, B. (2018) Time and Place as Modifiers of Personal UV Exposure. International Journal of Envorinmental research and public health, 15(8), 1-16.
KWF (z.d). De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D. Geraadpleegd op 4 juni 2018, van https://www.kwf.nl/SiteCollectionDocuments/Rapport-De-relatie-tussen-kanker-zonnestraling-en-vitamineD.pdf
Lucas, R. (2010). Solar Ultraviolet radiation: assessing the environmental burden of disease at national and local levels. Australian National University, 1, 15-18.]