In ons koude kikkerlandje is het vaak druilerig en laat de zon zich net wat minder vaak zien dan we zouden willen. Halverwege de winter begint het dan ook bij veel mensen weer te kriebelen om een bezoekje te brengen aan de zonnestudio. Mensen voelen zich na zo’n bezoekje vaak fitter, gezonder en zelfverzekerder: de huid is immers “gezond” bruin en de tanden lijken witter. Ook wordt de zonnebank vaak ingezet als kuur, om de huid alvast klaar te stomen voor de felle zomerzon. Veel mensen doen dit dan ook om ervoor te zorgen dat ze minder snel verbranden. Maar wat doet een bezoekje aan de zonnebank eigenlijk met de huid? En is het eigenlijk wel allemaal zo goed als het klinkt?

Vitamine D

Om gezond te blijven is het van belang om je vitamine D op peil te houden. Vitamine D zorgt immers voor sterke botten, tanden en het in stand houden van je weerstand. Een belangrijke bron van vitamine D is de zon, waardoor veel mensen denken dat ze onder de zonnebank een flinke dosis vitamine D op kunnen doen. Helaas is dit een fabel: vitamine D wordt gevormd door UV-B, een UV-soort die in de zonnebank nauwelijks voorkomt. Het KWF raadt dan ook sterk af om bij een tekort aan vitamine D onder de zonnebank te gaan. Zij adviseren om supplementen te slikken of vitamine-D uit je voeding te halen. Daarnaast kan de zonnebank er ook voor zorgen dat je je juist niet helemaal lekker voelt: UV-straling onderdrukt namelijk je immuunsysteem. Dit is dan ook de reden dat veel mensen juist op wintersport een koortslip ontwikkelen!

UV-A

UV-B vind je dus (bijna) niet terug in zonnebanken… maar welke UV-straling dan wel? In zonnebanken wordt veelal gebruikgemaakt van UV-A. Dit is de straling die de snelle bruine verkleuring van de huid veroorzaakt. Maar dit is ook de straling die doordringt in de diepere huidlagen waar het zowel collageen als elastine (de stofjes die ervoor zorgen dat je huid jong blijft!) aantast. Hierdoor zullen er op zonbeschenen huid sneller rimpels ontstaan. Om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, is het dan ook belangrijk om niet onder de zonnebank te gaan.

Bescherming

Veel mensen gaan voor hun zomervakantie enkele keren onder de zonnebank om ervoor te zorgen dat ze minder snel zullen verbranden. Ze hebben zo immers al een lekker kleurtje opgebouwd dat hen kan beschermen tegen de felle zon. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze bruine huid allesbehalve een goede bescherming is! UV-B is namelijk de straling die ervoor zorgt dat de huid zich van nature zal gaan beschermen tegen de zon door de epidermis (de buitenste huidlaag) te verdikken. Doordat UV-A zorgt voor alleen een verkleuring van de huid zonder te huid te verdikken, biedt dit onvoldoende bescherming. Wanneer je regelmatig onder de zonnebank gaat loop je daarnaast een groter risico om huidkanker te ontwikkelen. Je wordt immers blootgesteld aan grote hoeveelheden UV-straling.

Op korte termijn lijken de resultaten van de zonnebank geweldig. Op de lange termijn zijn de gevolgen aanzienlijk. Wil je toch goed voorbereid de zon in gaan? Kies dan voor een kleurtje uit een potje. Koop een mooie bruiningscrème of spraytan en bescherm je huid daarnaast met een SPF van minstens 30. Zo heb je je geliefde kleurtje en ben je tegelijkertijd goed beschermd tegen de zon. Je huid zal je dankbaar zijn.

Carol Kuijs, stagiaire.

[Bronnen: KWF, RIVM]

 

 

 

 

 

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.