Door de situatie omtrent het Coronavirus kan er momenteel geen oedeemtherapie in de praktijk plaats vinden. Op het moment dat oedeem niet behandeld wordt kan dit verergeren. Het is daarom belangrijk thuis zelf aan de slag te gaan met oefeningen en massage. Om jullie op weg te helpen hebben we instructie filmpjes gemaakt hoe je zelf het oedeem kunt masseren, geven we adviezen en beschrijven we verschillende oefeningen.

Knopen aanzetten

De start van iedere oedeembehandeling is het aanzetten van de lymfeknopen.

 • Lymfeknopen achter de sleutelbeenderen
 • Lymfeknopen in de hals
 • Oksels (bij oedeem in de arm, borst en/of flank)
 • Liezen (bij oedeem in de buik of benen)

In onderstaand instructie filmpje laten wij zien hoe de lymfeknopen aangezet moeten worden.

Buikademhaling

Om de lymfeafvloed te bevorderen kan de buikademhaling toegepast worden. Deze ademhalingstechniek is bij alle soorten oedeem toepasbaar. In onderstaand instructie filmpje laten wij zien hoe de buikademhaling toegepast wordt.

Massage

In onderstaand instructiefilmpje laten wij zien hoe je thuis door middel van een flesje het oedeem kunt masseren. Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit. Merk je dat het oedeem zich ergens anders gaat ophopen of heb je vragen over hoe deze massagetechniek het beste bij jouw oedeem toegepast kan worden, neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten.

Adviezen

Om te voorkomen dat lymfevocht verergert is het belangrijk dat lymfevocht goed blijft circuleren door het lichaam. Extra vocht wordt aangemaakt wanneer armen of benen te zwaar belast worden of als je onderhevig bent aan extreme warmte of kou. Ook kan de toevoer van lymfevocht verstoord raken door een infectie als gevolg van een wondje.

Adviezen:

 • Probeer armen of benen niet te zwaar te belasten.
 • Blijf wel bewegen! Normale lichaamsbeweging is het beste, zolang je niets forceert. Dit komt de afvoer van het lymfevocht ten goede.
 • Wees voorzichtig met warmte en kou.
 • Ontsmet wondjes meteen.
 • Het is raadzaam om het arm of been af en toe wat hoger te leggen.
 • Als je lang staat, laat de hand dan niet de hele tijd naar beneden hangen, maar steek deze bijvoorbeeld in de jaszak.
 • Draag geen knellende kleding of knellende sieraden.

 

Oefeningen arm, borst en flank

Hoofd- en hand oefeningen:

Doe alle oefeningen vijftien keer achter elkaar, het liefst een paar keer per dag. In verband met de afvoer van het lymfevocht, is het belangrijk om te beginnen met de oefeningen van het hoofd en te eindigen met de vingeroefeningen.

 • Beweeg het hoofd van links naar recht en van voren naar achteren.
 • Strek de arm naar voren vanuit de schouder.
 • Buig en strek de elleboog.
 • Beweeg de hand vanuit de pols op en neer.
 • Buig en strek de vingers.

Schouder oefeningen:
De vijf oefeningen hierna zijn vooral bedoeld om de beweeglijkheid van de schouder te bevorderen. Het is de bedoeling dat je alle oefeningen vijf tot tien keer herhaalt, het liefst een paar keer per dag. Adem tijdens de oefeningen gewoon door. Houd de rug recht tijdens het oefenen. Ga tijdens de oefeningen niet ‘veren’ met de armen.

Oefening 1

Beweeg uw arm gestrekt voorwaarts. Vouw uw handen (of pak uw pols vast) en breng uw armen gestrekt omhoog (voor zover mogelijk). Laat uw armen daarna weer zakken. (Forceer uzelf niet!)Beweeg uw arm gestrekt voorwaarts.


Oefening 2

Vouw de handen achter de rug en breng de armen een eindje omhoog. Laat de armen daarna weer zakken.

Oefening 3

Ga met het gezicht naar de muur staan, met de tenen zo dicht mogelijk tegen de muur aan. ‘Kruip’ vervolgens met beide handen langs de muur naar boven en weer terug.

Oefening 4

Leg de armen losjes achterin de nek. Houd de ellebogen eerst ontspannen naar voren en breng ze daarna naar achteren en weer terug.

page4image52348960

Oefening 5

Ga met de buik tegen de muur staan en beweeg beide armen over de muur zijwaarts omhoog en weer omlaag, alsof je cirkels op de muur tekent.

Oefeningen benen

 • Buig en strek de benen.
 • Breng de benen om en om van elkaar naar voren en naar achteren (maak een soort swing beweging).
 • Ga zitten in kleermakerszit en beweeg de benen van binnen naar buiten afwisselend van elkaar.
 • Stilstaand traplopen: hef de benen alsof je aan het traplopen bent en blijf op dezelfde plek staan.
 • Maak een draaiende beweging met de enkels.

Heb je vragen of weet je niet zeker of je het goed doet, neem dan contact met ons op: 073-5236644 of info@dehuidkliniekrosmalen.nl

Attachment

Een vraag? Wij helpen u graag!

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.