Pigment is een huidprobleem dat veel gezien wordt in de praktijk en in verschillende vormen voor kan komen. Zo kan pigment ontstaan onder invloed van zonlicht, hormonale schommelingen of na ontstekingen bij bijvoorbeeld acne. Deze vormen van pigment kunnen goed behandeld worden, maar hebben vaak een verschillende aanpak nodig. In dit blog vertel ik jullie hier meer over.   

Een veel voorkomend pigmentprobleem zijn de pigmentvlekken die op oudere leeftijd ontstaan in het gezicht, armen of handen. Deze pigmentvlekken ontstaan doordat de huid jarenlang veel blootgesteld is aan zonlicht. De pigmentcellen in de huid worden onder invloed van zonlicht getriggerd om meer pigment aan te gaan maken. Dit te veel aan pigment stapelt zich vervolgens op in de huid en vormen een pigmentvlek. Deze pigmentvlekken worden dan ook wel ‘lentigo solaris’  genoemd (vlekken door zonlicht). De pigmentvlekken zijn vrij makkelijk te behandelen met laser/IPL.  

Ook door hormonale schommelingen kunnen pigmentcellen getriggerd worden om meer pigment aan te gaan maken. Dit wordt veel gezien bij vrouwen tijdens de zwangerschap, het wel bekende ‘zwangerschapsmakser’, of bij het gebruik van de anticonceptie pil. In sommige gevallen verdwijnt dit pigment gelukkig weer na de bevalling of bij het stoppen van de pil, maar dit is niet altijd het geval. Het is dan vaak een hele uitdaging om dit pigment te verminderen. In de praktijk zien wij goede resultaten wanneer dit pigment behandeld wordt met een medische peeling en het gebruik van de juiste producten.  

De medische peeling die wij hiervoor gebruiken is de Mela Peel Forte van Dermaceutic. Deze medische peeling laat de huid afschilferen waardoor het aanwezige pigment zal verminderen en zorgt er daarnaast voor dat de pigmentcellen rustig blijven waardoor de productie van pigment wordt geremd. Deze medische peeling wordt in een kuurverband van vier behandeling uitgevoerd.  

Dan hebben we nog de vervelende pigmentvlekjes die ontstaan na acne. Door de ontstekingen (puistjes) wordt ook hier de pigmentcel getriggerd om pigment aan te gaan maken. Ben je eindelijk van die vervelende puistjes af, krijg je er pigmentvlekjes voor terug. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Deze pigmentvlekjes zijn goed te behandelen d.m.v. chemische peelings en/of microneedling.  

Wat al deze vormen van pigment gemeen hebben is dat ze verergeren onder invloed van zonlicht. Heel belangrijk is dus het gebruik van zonbescherming. Wij adviseren een zonbescherming met minimaal factor 30. Een geschikte zonbescherming is bijvoorbeeld de Advanced Brightening UV Defense SPF 50 van Skinceuticals. Deze zonbescherming beschermd niet alleen de huid tegen UV straling, maar pakt ook het aanwezige pigment in de huid aan. Om de huid gedurende de dag optimaal te blijven beschermen zal de zonbescherming een aantal keer per dag herhaald moeten worden. Ben je veel buiten dan is het advies dit om de 2 uur te herhalen. Mocht je dit lastig vinden omdat make-up door het smeren bijvoorbeeld niet goed blijft zitten dan is de Sunforgetable brush van Coloresciense een goede aanvulling of alternatief. Dit is een minerale make-up in de vorm van een poederkwast en bevat een SPF 50. Heel handig om mee te nemen in je tas.  

Daarnaast is het een echte MUST om wanneer je snel pigment aanmaakt een product te gebruiken met een pigmentonderdrukker. Het Discoloration Defense Serum van Skinceuticals bevat zoon pigmentonderdrukker, namelijk Tranexaminezuur. Dit ingrediënt zorgt er voor dat de aanmaak van nieuw pigment wordt geremd. Daarnaast pakt het serum het al aanwezige pigment aan waardoor de huid verheldert.  

Wanneer je een pigmentprobleem wilt aanpakken is er altijd een combinatie van behandelen en productgebruik nodig voor een goed resultaat. Hopelijk geeft dit blog jullie een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Onze huidtherapeuten helpen je graag verder! 

Vind je het makkelijker om een appje te sturen?

Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp!

De Huidkliniek is nu onderdeel van Cosmetique Totale

Natuurlijk kun je nog steeds bij ons terecht voor de huidbehandelingen die je van ons gewend bent. Als onderdeel van Cosmetique Totale kunnen wij jou nog beter helpen op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Ben je benieuwd naar alle behandelmogelijkheden? Kijk dan op de website van Cosmetique Totale of kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.