Door Myrthe van Zon, huidtherapeut.
Regelmatig komen er mensen bij ons in de praktijk met pigmentvlekken. Voornamelijk in het gezicht wordt dit als storend ervaren. In de zomer worden de pigmentvlekken vaak ook nog donkerder, waardoor de vlekken nog meer opvallen.
Pigmentcellen vervullen een belangrijke biologische rol. Bij mensen is pigmentatie van de huid geassocieerd met onder andere bescherming tegen zonnebrand en huidkanker, warmteregulatie, synthese van vitamine D en raciale kenmerken. Het menselijk pigmentsysteem is een zeer complex geheel.
Huidskleur
Over de hele wereld zijn er veel verschillende soorten huidskleuren. De huidskleur hangt af van het soort pigment, de hoeveelheid pigment en de verdeling ervan in de opperhuid. Ook het bloed dat door de huid circuleert en de dikte van de hoornlaag (bovenste laagje van de huid) spelen een rol.
Functie
De verschillende huidstypes en kleuren hebben een functie. In gebieden waar de zon veel schijnt is de huid donkerder, omdat de donkere huid een natuurlijke bescherming vormt tegen uv-straling. Het is niet zo dat mensen met een donkere huid meer pigmentcellen hebben. Wel maken de pigmentcellen die er zijn meer pigment aan en is het pigment sterker waardoor het langer in de huid blijft. Welk pigment je aanmaakt en hoeveel is erfelijk bepaald. Ook zonlicht zorgt ervoor dat er meer pigment gemaakt wordt waardoor mensen met een blanke huid ook bruin kunnen worden en daardoor meer beschermd zijn tegen de zon.
Melanocyten
Maar hoe ontstaat pigment? De pigmentcel (melanocyt) is een huidcel die zich onderin de opperhuid in de basale laag bevindt. Melanocyten hebben uitlopers, de zogenoemde melanosomen die pakketjes met pigment afgeven naar de levende huidcellen (keratinocyten). Hierdoor worden de huidcellen beschermd tegen uv-straling. De huidskleur wordt voornamelijk bepaald door grootte en aantal van de pigmentkorrels. Ook het type pigment (eumelanine of feomelanine) is van invloed. Als de melanocyt op één plek meerdere of grote melanosomen afgeeft, spreek je van hyper[igmentatie. De activiteit van de melanocyt wordt onder andere bepaald door erfelijke aanleg, hormonen en de meest bekende factor ; uv-straling.
Hyperpigmentatie: oppervlakkig of diep
Hyperpigmentatie kan oppervlakkig (epidermaal) of diep (dermaal) in de huid liggen of gecombineerd. Dit moet worden vastgesteld door de behandelend huidtherapeut, maar is niet altijd precies te beoordelen. De keuze voor behandeling en resultaat zijn afhankelijk van de diepte van het pigment.
Onder oppervlakkige pigmentvlekken vallen bijvoorbeeld ouderdomsvlekken/ zonschade en post- inflammatoire hyperpigmentaties (pigmentvlekjes na acne of wondjes).
Behandeling bij oppervlakkige hyperpigmentatie voeren wij uit door middel van de LUXG lichttherapie (500nm tot 670nm en 870 tot1400nm) De lichtstraal dringt in de huid tot het pigment. De energie wordt opgevangen en omgezet in warmte. Hierdoor wordt het overtollige pigment in de cel vernietigd en wordt het overtollige pigment door het lichaam afgestoten, waardoor de hyperpigmentatie verdwijnt. Hiervoor zijn meestal 1 a 2 behandelingen nodig. Om nieuwe hyperpigmentatie zoveel mogelijk te voorkomen is sun protection factor (SPF) met minimaal factor 30 aan noodzakelijk en kan er een pigmentonderdrukkend product gebruikt worden.
Onder diepe pigmentvlekken vallen melasma (zwangerschapsmasker, grillig, groter gebied, chronisch karakter) en aangeboren pigmentvlekken zoals cafe –au- lait. Post- inflammatoire hyperpigmentatie (pigmentvlekjes na acne of wondjes) kunnen ook diep liggen.
Wanneer het pigment zich in de dermale laag (diep) bevindt, moeten de verwachtingen van het resultaat van de behandeling worden bijgesteld. Lichttherapiebehandelingen kunnen dermaal pigment niet geheel doen verdwijnen, omdat deze huidlaag zich niet vernieuwd op de wijze zoals de opperhuid (oppervlakkig) dit doet. Pigment kan zich dus niet goed afgevoerd worden. Dat maakt dermaal pigment zo moeilijk te behandelen. Soms ligt het pigment verspreid in de epidermale laag (oppervlakkig) en de dermale laag (diep) en is vermindering van pigment mogelijk. Behandeling is mogelijk mits de verwachtingen helder zijn.
Als ondersteuning bij pigment problematiek werken wij met de producten van Dermaquest en skinceuticals. Beide merken hebben een speciale pigmentlijn met producten die toegespitst zijn op pigmentproblematiek. Deze producten zijn ontwikkeld om donkere vlekken en hyperpigmentatie uit te bannen/ te verhelderen. De gebundelde kracht van botanicals, melanine onderdrukkende werkstoffen en oplichtende ingrediënten zoals shiitake mushroom, chromabright, madonna lily planten extract zorgen voor drastische verbetering van hyperpigmentatie en algehele uitstraling. Daarnaast is het natuurlijk ook bij pigment; beter voorkomen dan genezen. Gebruik daarom als dagelijkse rutine altijd een sunprotection (minmaal factor 30) en een vitamine C serum!
Afspraak
Heb je na het lezen van deze blog vragen of wil je graag een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek inplannen? Dat kan! Bel of mail ons gerust.
[bron: Dermatologie en venereologie, dr. W.A. van Vloten , huidhuis.nl , Dermaquest, Skinceuticals.]